Van het bestuur

In memoriam Leo Bakker

Op 18 september jl. is ons erelid Leo Bakker op 90-jarige leeftijd overleden. In 1972 werd hij lid van de Contactgroep. Leo was een bevlogen filatelist in hart en nieren.

Leo was leraar Frans en had grote belangstelling voor de Franse filatelie voornamelijk met het verzamelen van de ‘Emission de Bordeaux’ en de ‘Sabine’. Hij breidde zijn verzameling uit door aankopen op veilingen in Nederland en Parijs; ook kwam hij regelmatig als vaste klant bij Roumet.
Vanuit zijn vakantiehuis(je) in Luxemburg ging hij regelmatig naar het postkantoor in Longwy in Frankrijk dat een filatelistisch loket had. De postbeambte bewaarde voor hem bepaalde uitgaven (o.a. coins datés) die hij dan ging halen. Ook kende Leo overal in Frankrijk verzamelaars en wanneer de familie met vakantie ging, werd er altijd wel ergens gestopt voor een bezoek aan een medeverzamelaar.

Foto bij zijn overlijdensbericht als postzegel van 90 (jaar) en afstempeling (datum overlijden).

Met Leo gingen in 1989 een tiental leden met partners mee naar de door hem georganiseerde reis naar de internationale tentoonstelling Philexfrance in Parijs. In 1999 werd de reis door een ander lid van de contactgroep georganiseerd, maar Leo ging natuurlijk mee want filatelie was een groot deel van zijn leven, waar hij enorm van genoot.
In latere jaren gaan in november leden op eigen gelegenheid naar Parijs voor de beurs ‘Salon Philatéque d’Automne’. Leo sliep dan altijd in een hotel vlakbij Gare du Nord. In een jaar ontmoeten wij elkaar (met reisgenoten) bij toeval in een van de honderden restaurants in Parijs, te weten La Brasserie Julien met een prachtige Art Nouveau inrichting dat in honderd jaar niet gewijzigd is. Wij sloten ons bij elkaar aan en hebben met zijn 9-en een bijzonder gezellige avond gehad met goed eten, een prima glas wijn en vooral praten over Franse filatelie.

Leo is 47 jaar lid geweest van onze Contactgroep Frankrijk Verzamelaars, waarvan 27 jaar in het bestuur; eerst als secretaris later veilingmeester. Daarnaast schreef hij regelmatig artikelen voor het Marianne Bulletin. Leo is van grote betekenis geweest voor onze Contactgroep.

Arnold Hanou

Bijeenkomsten in 2020

Bijeenkomsten in 2020 zullen worden gehouden op:

  • zaterdag 22 februari,
  • zaterdag 16 mei,
  • zaterdag 3 oktober
  • zondag 29 november

Locatie: Cultureel & Vergadercentrum ‘H.P. Witte’, Henri Dunantplein 4, 3731 CL De Bilt.

Secretaris CFV,
Jan Walschots

Van de redacteur

Na de posthistorische lezing van Hans Paul Soetens over de Levant tijdens de mei-bijeenkomst van dit jaar was het de afgelopen bijeenkomst de beurt aan Rein Bakhuizen van den Brink met een betoog over druktechniek waarin de wapentjeszegel van 20 centimes van de plaats Saint-Lô (Yv. 1510) een belangrijke rol speelde. Rein legde op boeiende en deskundige wijze uit welke technieken voor het drukken van postzegels worden toegepast. Dat de toehoorders nog altijd een grote belangstelling hebben voor de postzegel zelf en niet alleen in de wereld rondom de postzegel zijn geïnteresseerd, bleek wel uit het grote aantal vragen dat uit het gehoor opsteeg. Uw redacteur mag de laatste lezing van het jaar voor zijn rekening nemen en die zal gaan over de diepdrukzegels van de ‘beroemde personen’-emissies (‘hommes célèbres’). Ik hoop u wat meer te kunnen vertellen over de achtergrond van deze uitgiften en een vergelijking te kunnen trekken met de Nederlandse Zomerzegels. Uiteraard zullen op de drie kaders vele rariteiten en zeldzaamheden op dit gebied te zien zijn, want deze emissies hebben al jaren mijn bijzondere aandacht!

Redacteur CFV,
Edwin Voerman

Van de veilingmeester

Beste CFV vrienden,

Om niet meer dan 4 pagina’s van ons Marianne bulletin te vullen met de kavellijst heb ik tot dusver vrijwel geen foto’s van de kavels geplaatst. De jubileaveilingen vormden hierop een uitzondering. Nu wordt er in het kader van verdergaande digitalisering vaker om een foto gevraagd. Reden voor mij om aan te geven dat dit m.i.v. deze Marianne tot de mogelijkheden gaat behoren. Kan via de mail of telefonisch, ik heb wel Uw mobiele nummer nodig om snel een App te kunnen sturen. Dat is minder tijdverslindend dan een scan maken en per mail te verzenden. Wacht met de aanvragen niet tot de laatste dag, ik ben ook wel eens uithuizig.

Ben benieuwd naar Uw reacties.

Veilingmeester CFV,
Willem van den Elst