Crisis en toch genieten

Iedereen heeft er de mond vol van, je kunt geen krant openslaan of een nieuwsbericht horen: het IS crisis. Welnu, hier in Frankrijk is het net zo erg als in Nederland. De prijzen voor je dagelijkse eten waren hier al vele malen hoger dan in Nederland. Een kilo appels kun je hier kopen, afhankelijk van de soort, vanaf € 2,80 per kilo. En voor appels mag je ook aardappels lezen!

Daar kwam de stijging van de energieprijzen nog overheen. Stroom was hier altijd al goedkoper dan in Nederland omdat véél Fransen véél elektra verbruiken; ‘grande consommation’ om het filatelistisch uit te drukken. Aardgas kennen ze hier op het platteland niet, alleen in de grote steden. En de reclames over fijnstof, stank, stikstof en koolmonoxide zijn hier niet zo luid wanneer je hout verstookt, dat men volop in de bossen laat groeien.

En toen bedacht men hier dat er wat gestaakt moest worden op de raffinaderijen waardoor er geen brandstof meer te krijgen is. De prijs daarvan werd kunstmatig door de Franse regering laag gehouden zodat ik op 1 oktober langs de grote weg nog € 1.70 betaalde voor een liter diesel. Maar nu is het er gewoon niet meer! Ik was gisteren (11 oktober) aan de pomp: alle soorten benzine waren op – er was een ‘rupture totale’– en voor diesel gold een limiet van € 50,- terwijl ‘bidons’ vullen verboden was. Dit is zolang de vlieger opgaat, want er zijn al diverse benzinestations in de omgeving gesloten. Ik kan nog terugrijden richting Nederland om vlug te tanken in België, maar voedselleveranties aan winkels door vrachtwagens staat onder druk. Ik begreep vandaag dat de regering overweegt in te gaan grijpen.

Het wordt winter en mijn dak was aan een renovatiebeurt toe. Na een half jaar geduldig wachten is vorige week de aannemer kordaat met drie man begonnen. Het werk vordert gestaag en ik moet zeggen het weer is ook wel geweldig om aan een dak te werken. Maar vanmorgen kwam de aannemer melden dat hij geen kantbalken meer had; maar nog erger: hij kon ze ook nergens meer kopen. Hij had gisteren stad en land afgebeld voor ‘rives’. Weer crisis! “Er is sprake van manipulatie óf door de regering óf door de communisten!”- wist hij mij te melden terwijl hij een geld wrijvende beweging met zijn vingers maakte.  Maar toch: vanmiddag gaan ze op een ver afgelegen adresje met de vrachtwagen (op diesel!) een paar ‘rives’ ophalen om hier het werk af te maken. Dus dat is gelukkig toch nog klaar voordat de herfst echt begint.

En dan begint ook weer het filatelistische verzamelen omdat het er gewoon weer voor is; niks te crisissen maar genieten van onze leuke en intense hobby. Ik heb de afgelopen tijd een paar leuke slagen gemaakt op internetveilingen. Dus er moeten weer albums opnieuw ingedeeld worden. Ja, en dan zit ik wel weer te genieten. Misschien wel met twéé truien aan, omdat de centrale verwarming aan hebben niet meer te betalen is.

Voorzitter CFV,
Hans ten Hengel

Geef een antwoord

Acheter Cialis en ligne Canada Acheter Clomid 50 mg Buy Flagyl Online in Australia Levitra kopen zonder recept 10 mg Flagyl kopen online 500 mg Zyban kopen online