Het aantal uitgiften van Nieuw Caledonië is zeer bescheiden, althans de eerste helft van het jaar 2024. Voor de uitgiften van vorig jaar: Nieuwtjes Nouvelle Calédonie 2023 – CFV Marianne (cfv-marianne.nl). Voor het overzicht van enkele overige Franstalige landen: https://www.cfv-marianne.nl/laposte-nieuwtjes-2024/.

19-03-2024

Roger Boulay; Cagou Chung – 10F; Cagou Chung Rouge

Op 19 maart 2024 verschenen drie nieuwe zegels van Nouvelle Calédonie: twee langlopende zegels met de Cagou van ontwerper Chung, en een zegel van Oceanië expert Roger Boulay, waarvan werk te zien was in Parijs in de tentoonstelling ‘Kanal journals’. Roger Boulay heeft vele exposities gerealiseerd en boeken geschreven over de cultuur van Oceanië. Van de site Bedetheque.com: Roger Boulay werd in 1943 in Sarthe (Frankrijk) geboren. Na zijn studie sociologie en etnologie kreeg hij de kans om de inventarisatie te mogen opmaken van de Kanak collecties in musea van Europa, na een ontmoeting met Jean-Marie Tjibaou, de leider van de onafhankelijkheidsbeweging van de Kanak in Nieuw Caledonië. Zijn interesse in Oceanië was geboren. Zijn tentoonstellingen zoals de Kanak Heritage uit 1990 reisden de wereld rond. Hij publiceerde diverse werken over de Kanak-cultuur, waarbij hij zelf ook illustraties maakte zoals op de postzegel te zien is. Meer informatie is te vinden op https://presencekanak.com/2021/03/22/carnets-kanak-de-roger-boulay/

22-05-2024

Hét symbool van Nieuw-Caledonië (NC), de Cagou (Nederlands: Kagoe). De vogel kan niet vliegen, en is aan de grond gebonden. En daarom een makkelijke prooi voor verwilderde katten, honden enzovoorts, waardoor het een bedreigde diersoort is. Op 22 mei verscheen deze postzegel van NC.

26-06-2024

170 jaar bestaan van de hoofdstad Nouméa