Zie ook: Nieuwtjes van Frans Andorra van 2023. Overige nieuwe uitgiften van Frankrijk of Franse gebieden: https://www.cfv-marianne.nl/laposte-nieuwtjes-2024/

03-02-2024

De voorstelling ‘Gevoel voor auto asfalt’ (Sense tocar asfalt) van kunstenares Emma Regada beeldt uit dat het heel lastig is om in contact te blijven met de natuur als je door een geasfalteerde stad loopt “blootgesteld aan een kunstmatige grond die brandt. Hoe moeilijk is het om een ​​stad over te steken zonder asfalt aan te raken!” Ze loopt op twee bergstenen om het contact met het asfalt te vermijden. Op vrijdag 30 juni was er een wandeling van 30 minuten van Plaça Guillemó, via de Plaça del poble naar het Central Park, samen met de kunstenares. De opname van dit optreden is tot 1 oktober te zien op de tentoonstelling ‘Notes on the Antropocene’, in de Government Exhibition Hall in het Central Park van Andorra la Vella.

09-03-2024

Forn Vilaginés was een bakkerij in Escaldes-Engordany, die de heerlijke lekkernij bakte: coca masegada dat onder andere bij Pasen en Kerstmis wordt gegeten. De ingrediënten van het platte gebak zijn: eieren, bloem, anijs, suiker, melk en een scheutje brandewijn. Op de postzegel staat ook de oprichter en grootvader van de laatste eigenaar. Forn Vilaginés sloot zijn deuren in 2022.

27-04-2024

Cursa popular del dia de l’esport per a tothom 2024. Op 12 mei 2024 werd in Andorra een hardloopwedstrijd georganiseerd over 5km en een kortere van 2km voor kinderen. Er waren 3600 deelnemers, als ik het goed lees. In het centraal gelegen park van Andorra la Vella werden de prijzen uitgereikt. Meer informatie en een video is te zien via https://www.esportperatothom.ad/ca/.

11-05-2024

Europazegel met als thema ‘Fauna i flora submarines’ ofwel: fauna en flora uit de zee

03-06-2024

In het Nationaal Automobielmuseum van Encamp, Andorra is de de tijdelijke tentoonstelling te zien over de geschiedenis van de kentekenplaten van de auto’s in Andorra. In 1930 werd de eerste auto geregistreerd. De kentekenplaten- en autocollectie van de familie Cuberes worden getoond. De tentoonstelling toont kentekenplaten voor dienstauto’s, sneeuwscooters en ambulances. Het nieuwste voertuig in de collectie is: een Mercedes-Benz, model 220 DL, met kenteken 9054, de Taxi Rossa (rode taxi), dateert uit de jaren 50, en is vliegend op de postzegel afgebeeld. In deze taxi werden reizigers naar Zuid-Frankrijk vervoerd, tussen Andorra en Toulouse, werden andere Europese landen bezocht en werd bloed vervoerd (tekst afkomstig van deze site).

08-06-2024

Zegel ter herdenking van Carme Travesset Travesset (ook wel bekend als ‘Madame Aparicio’), de eerste vrouw die werd gekozen als gemeenteraadslid, in 1973. Eerder was ze één van de initiatiefnemers voor het stemrecht voor vrouwen. Daarvoor was ze lerares bij de Franse School. Ze ontving de Ordre des Palmes Académiques.

06-07-2024

Het 55 jarige bestaan van de stedenband tussen Rouillac en Encamp wordt met deze dubbele uitgifte herdacht. Deze stedenband werd officieel ondertekend in 1969. Rouillac is een kleine Franse stad in de regio Nouvelle-Aquitaine. Encamp ligt op 1300 meter hoogte in het centrum van Andorra vlakbij het skigebied Grandvalira. Het is na Andorra la Vella en Escaldes-Engordany de plaats met de meeste inwoners van Andorra, zo’n 7500 (gemeten in 2014).