Ter afwisseling een overzicht van de nieuwe emissies van de Franse gebieden, die via LaPoste maar ook andere sites te verkrijgen zijn: Andorra, Polynésie française, Nouvelle Caledonie, Saint-Pierre et Miquelon (SPM), Les Terres australes et antarctiques françaises (TAAF), en Wallis et Futuna. Het meeste is gebaseerd op de tekst van LaPoste zelf. Voor een uitgebreidere bespreking van een selectie van deze emissies, bekijk het artikel in MB219 (voor leden na inloggen toegankelijk): Emissies 2023, nieuwtjes buiten Frankrijk.

Deze aflevering bespreekt de emissies van Frans Andorra in 2023.

Op 3 januari werd de eerste emissie van 2023 uitgegeven. Een zegel met de bergpas van Cabus (Col de Cabús) erop, een pas die de Pyreneeën doorkruist op 2.322 meter hoogte. De pas ligt op de grens tussen Andorra en Spanje.

Op 4 februari werd een zegel uitgeven met een afbeelding van de NSU Kettenrad erop. De Sd. Kfz. 2 Kettenkrad, of Kleines Kettenkraftrad, wat “motortrekker” betekent, was een Duits militair voertuig dat oorspronkelijk was ontworpen als een luchtlandingstrekker voor parachutisten en zweefvliegtuiginfanterie, klein genoeg om in het ruim van een transportvliegtuig te passen. Eén exemplaar ervan wordt bewaard in het Encamp Automobile Museum in Andorra. Jordi Planellas, de ontwerper van deze postzegel, is een bekende striptekenaar in Andorra.

Op 6 maart (50 centimes) en op 16 juni (1 en 20 centimes) werden zegels in de serie Courante uitgegeven met het wapenschild van Andorra.

Op 11 maart werd een zegel gewijd aan de wereldbekerfinale alpineskiën voor mannen en vrouwen in Andorra uitgegeven. De top 25 skiërs in elke discipline ontmoeten elkaar in Soldeu el Tarter in Grandvalira. Ze zullen strijden op negen onderdelen tussen 13 en 19 maart 2023.

Op 27 maart werd de Refugi Envalira geëerd met een zegel. Deze pleisterplaats was het geesteskind van ingenieur Álvar Menéndez van de Forces Hydroélectriques d’Andorre (FHASA) en werd ingehuldigd in december 1933. Vanaf dit punt konden skiërs met zeehondenvellen de top van de Col Blanc bereiken, waar Frances Viladomat 25 jaar later de eerste skilift installeerde in het eerste skigebied van Andorra (Pas de la Casa-Grau Roig).

Op 15 april werd Caterina Guerrero i Ubach (1939-2020) herdacht. Na haar studie farmacie aan de Universiteit van Barcelona richtte ze samen met haar man Gaspar Saludes Martínez de Pasteur bedrijvengroep op. Guerrero combineerde haar professionele leven met haar ware roeping, literatuur. Ze won diverse prijzen voor haar boeken, essays en poëzie.

Op 10 mei verscheen de zegel met het thema Vrede in de serie van Europa zegels. Het winnende ontwerp is afkomstig van POST Luxembourg, en is ontworpen door mevrouw Linda Bos en mevrouw Runa Egilsdottir.

Op 10 juni werd het meer Estany Monero in Encamp, dat op een hoogte van 2.384 meter ligt, afgebeeld op een nieuwe emissie.

Op 8 juni werd de meteorenregen Llàgrimes de Sant Llorenç (“Tranen van Sant Llorenç”) afgebeeld op een zegel. Dit fenomeen vindt elk jaar plaats tussen 16 juli en 24 augustus, met een piek in de nachten van 11, 12 en 13 augustus 2023. Op de zegel steken de vallende sterren kriskras door de hemel boven de klokkentoren van de Sant Esteve kerk in Andorra la Vella, met in de verte het sterrenbeeld Perseus, waarbinnen de meteoren te zien zijn.

Op 29 juli was het onderwerp van twee zegels de dertigste verjaardag van het lidmaatschap van Andorra van de Verenigde Naties en UNESCO.

Op 12 augustus werden de bibliografische collecties van het Casa Rossell en het Casa d’Areny-Plandolit geëerd. De collecties zijn van cultureel belang vanwege hun omvang, de ouderdom en de informatie over handel, veeteelt, economische activiteiten en de achtergrond van deze twee families. Deze werpen een goed licht op de Andorrese samenleving van de 19e eeuw.

Op 16 september verscheen een zegel die 200 jaar rugby in Andorra onder de aandacht bracht. Rugby is de op één na populairste sport in Andorra. Door wedstrijden tussen Andorra en de aangrenzende Franse regio’s Languedoc, Roussillon en Midi-Pyrénées, is er sportief een goede band gesmeed.

23 september werden de wilde aardbeien gepresenteerd, de volgende in de serie Flora. De echte vruchten zijn niet de aardbeien maar de kleine zaadjes aan het oppervlak, achenen genoemd. Wilde aardbeien zijn te vinden in Andorra in de buurt van het meer van Engolasters, in de buurt van Ordino, in de schaduw van de bossen.

Bici Lab Andorra (BLA) is een centrum waar je het potentieel van de fiets kunt ontdekken als een milieuvriendelijk element van duurzame mobiliteit, een gezonde levensstijl of een economische motor; een plek die uitdrukking geeft aan de natuurlijke aantrekkingskracht van Andorra op de fietssport. Op 6 oktober werd de zegel links uitgebracht.

Op 13 november verschenen twee emissies: een foto gemaakt door Jaume Riba en een zegel ter gelegenheid van de 800ste verjaardag van de ontdekking van de Maagd van Canòlich.