Ter afwisseling een overzicht van de nieuwe emissies van de Franse gebieden, die via LaPoste maar ook andere sites te verkrijgen zijn: Andorra, Polynésie française, Nouvelle Caledonie, Saint-Pierre et Miquelon (SPM), Les Terres australes et antarctiques françaises (TAAF), en Wallis et Futuna. Voor een uitgebreidere bespreking van een selectie van deze emissies, bekijk het artikel in MB219 (voor leden na inloggen toegankelijk): Emissies 2023, nieuwtjes buiten Frankrijk.

Deze aflevering bespreekt de emissies van Saint-Pierre et Miquelon (afgekort SPM) in 2023. De achtergrondinformatie is vanaf diverse sites verkregen, voornamelijk uit SPM zelf.

Er zijn vijftien emissies uitgegeven in 2023, plus nog één emissie in de Serie Courante. De oplagen variëren van 25.000 voor de eerste drie emissies tot 20.000 voor de rest.

Op 7 januari verscheen de jaarlijkse zegel die aan een vogel is gewijd. Dit keer is de Grote franjepoot aan de beurt. Zie voor een uitgebreidere beschrijving het artikel in MB219 (voor leden na inloggen hier in te zien).

Op 28 januari verscheen een zegel met een afbeelding van Le Rodrigue in de serie Vissersboten. Le Rodrigue is een oude trawler van Société de pêche et de congélation “La SPEC”, een voormalige visserij- en vriesfabriek die sinds 1974 gesloten is. Op de postzegel, ontworpen door Patrick Dérible, staan trawlers afgebeeld. Eerder ontwierp hij de zegels met de boten Le Béarn en Le Savoyard. Op 11 februari verscheen een zegel met een afbeelding van Le Zazpiakbat in de serie van oude opgetuigde boten.

Gustave Eiffel werd op 11 maart herdacht met een blok. Eiffel, voluit Alexandre Gustave Bonickhausen dit Eiffel geheten, richtte in 1868 samen met een Belgische ingenieur de firma G. Eiffel et Cie op. Naast bruggen bouwden ze de welbekende Eiffeltoren voor de Wereldtentoonstelling van 1889 in Parijs. Zie voor een uitgebreidere beschrijving van diens leven het artikel in MB217 (voor leden na inloggen hier in te zien).

Eveneens verschenen op 8 april en op 13 mei series in blokvorm. De ene gaat over spellen en vrije tijdsbesteding in de winter zoals ijshockey en sleetje rijden, en de ander over een typisch verschijnsel in SPM, namelijk de in kleuren gehulde voorportalen van de huizen uit SPM (“Les Tambours”).

Op 17 juni verscheen een blok dat de zestigste verjaardag van l’Ordre National du Mérite memoreerde, de Nationale Orde van Verdienste ofwel de Franse variant van de lintjes.

De terugkeer van de zomer werd op 24 juni herdacht met een zegel waarop vuurwerk te zien is.

Het uitladen van alcohol, na een periode van alcoholverbod in de periode 1920-1933, werd middels een tryptique (twee zegels met een tussenstuk) getoond. Zie voor een uitgebreidere beschrijving het artikel in MB219 (voor leden na inloggen hier in te zien).

Het Baskische feest werd op 12 augustus herdacht met een zegel. Het jaarlijkse Baskisch Festival, een sportief en cultureel evenement, was dit jaar van 14 tot 20 augustus 2023 in Saint-Pierre. Gedurende de hele week vinden elke avond in teams de traditionele balspelen plaats zoals pelotta, pelote de gomme pleone, en jokogarbi. De lokale senioren meten zich met pelotaris uit Frankrijk en Canada. Het hoogtepunt van het evenement vindt plaats op zondag met Baskische muziek, dans en eten. De dag eindigt met een populaire dans op het Zazpiak Bat-plein. Lees hier verder voor meer informatie.

In de serie Monumenten werd op 9 september een diptyque (tweeluik) uitgegeven met ‘Le stand Henri Sautot’, waar een schietbaan ligt. Henri Sautot is een Franse koloniale bestuurder (1885-1963) die waarnemend gouverneur van SPM was van 1928 tot 1932.

Henri-René Gautier (1910-1970), een plaatselijke bekendheid, werd op 14 oktober herdacht met een zegel. Hij was pionier van de commerciële luchtvaart in Saint-Pierre et Miquelon, koopman, kweker en voorzitter van een vereniging. Hij stond bekend als een dynamische ondernemer vol initiatief. Volgens de biografie die hier na te lezen is.

Op 28 oktober werd de kleine visser gememoreerd in een zegel. De kleinschalige visserij geschiedt met beperkte middelen. In een ‘dory’ of een ‘warhy’, een kleine platbodemboot gaat de visser de zee op met slechts één extra bemanningslid. In 1903 waren er 418 van deze boten uit SPM, waaronder 54 voor de Franse kust.
Sommige kleine vissers werden per schoener naar de kust van Newfoundland gebracht. Anderen gingen naar de baaien ten westen van Île Saint-Pierre of naar Langlade. Meer informatie is hier te vinden.

Op 11 november verscheen een kerstzegel met de afbeelding van een kindertekening, én verscheen een zegel met een afbeelding van de zwam ‘Clavaire fusiforme’. Deze soort wordt gevonden in een deel van Azië, in Europa en in Noord-Amerika.

De ene zegel uit de Serie Courante is een Franse zelfklevende zegel voor Lettre Verte met opdruk SPM. Deze is onderdeel van een postzegelboekje van 12 zegels, is niet via LaPoste te bestellen en valt buiten het abonnement. Er zijn slechts 8000 exemplaren gedrukt. Ik vond een afbeelding ervan in een artikel van Le Monde over kleine oplagen.