De emissies van Frans Polynesië in 2023 kenmerken zich als vanouds door de veelkleurige motieven.

De viering van het Chinese nieuwjaar werd afgetrapt op 20 januari met een zegel waarop de ‘waterhaas’ is afgebeeld. Afgelopen jaar was de watertijger aan de beurt, volgend jaar de bosdraak.

Op 7 februari kwam een zegel uit die de aandacht vestigt op het Internationale Oceanisch Documentaire Filmfestival, dat van 4 tot 12 februari gehouden werd in het ‘Maison de la Culture de Tahiti’ ofwel ‘Te Fare Tauhiti Nui’. Er waren 42 documentaires te bekijken, ook digitaal vanaf andere locaties in Frankrijk en Franse gebieden. Meer informatie over dit filmfestival is hier te lezen.

Op 8 maart werd de Internationale Dag van de Rechten van de Vrouw gevierd met een zegel met spelers van het nationale vrouwenvoetbalteam, de Vahine Ura. Vahine Ura is overigens ook een vrouwelijk figuur in de Polynesische mythologie.

De Rimu Vine (Latijnse naam: Caulerpa chemnitzia) is een zeewiersoort die op diverse plaatsen in de tropische zeeën voorkomt. Op 21 april verscheen deze zegel, die is geparfumeerd met de geur ervan.

120 jaar geleden overleed Paul Gauguin. Voor leden, en na inloggen: lees hier meer over de emissie van 9 mei.

Op 23 mei werd herdacht dat het honderd jaar geleden was dat de lijn Marseille – Papeete in gebruik werd genomen door de koopvaardijmaatschappij Messageries maritimes (MM). Deze maatschappij werd in 1851 opgericht als Messageries nationales, en werd in 1871 omgedoopt naar Compagnie des messageries maritimes. Op de afbeelding staat Paquebot-mixte El Kantara. Ruim 141 meter lang, kon deze boot ruim 8500 ton en 40 passagiers vervoeren in de eerste klas, en 54 in de tweede klas. Vanaf 1905 werd de boot eerst ingezet op de lijn Duinkerken-Marseille-Saigon-Haiphong, en vanaf 1923 op de route naar Papeete via West-Indië en het Panamakanaal. In 1926 werd de boot gesloopt in Duinkerken.

Dit jaar op 9 juni werden de volgende Miss Tahiti’s geëerd in het boekje met 6 postzegels. Lees hier meer over de emissie van 9 mei.

De jaarlijkse zegel voor de Heiva Tu’aro verscheen op 7 juli.

Twee soorten inheemse insecten zijn te zien op de zegels die op 22 september verschenen. De Cyphogastra taitina en de Ischnura Taitensis.

Op 8 november verscheen een blok met vier zegels, gewijd aan bijzondere plaatsen op Tahiti. De bijzondere plaatsen zijn:

Le Marae ‘Arahurahu: deze marae (historische ontmoetingsplaats) in Paea is één van de mooiste marae in Tahiti. Ooit was deze marae Tu-Matamata-Hia geheten. Na een gevecht tussen de helden van de koningen Tu-Mata-ira en Tutu-Ai-Aro werd één van de krijgers gedood en in een Tahitiaanse oven gelegd. Toen de oven ontdekt werd met de resten van de krijger herdoopte Koning Tu-Mata-Ira de marae naar Arahurahu marae. Meer is hier te lezen.

Le phare de la pointe Vénus: de vuurtoren in het Noordelijkste puntje van Tahiti, die onder andere van koraal is gebouwd.

Teahupo’o P.K.0: Teahupo’o is een wereldberoemde surfspot, bekend om zijn krachtige golven, en het strand met zwart zand en de rivier. Op de wegaanduiding PK0 staat het monument dat op de zegels is afgebeeld.

La vague de Teahupo’o: een bekende plek voor golfsurfers vanwege de mooie monsterlijk hoge golven, én uitgekozen voor het onderdeel golfsurfen van de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Recentelijk is er ophef ontstaan omdat men de houten jurytoren wil vervangen door een grotere aluminium constructie die volgens inmiddels meer dan 170.000 mensen het koraal beschadigd, de onderwaterwereld verdort en de kwaliteit van de vangst bedreigt. Lees hier meer over de ophef.

Ook verscheen een herdenkingszegel voor Pierre Loti (1850-1923) die honderd jaar geleden overleed. Pierre Loti, wiens echte naam Julien Viaud was, was een marineofficier en schrijver. Veel van zijn boeken zijn gebaseerd op zijn reizen naar exotische landen. Hij koos zijn pseudoniem na een bezoek aan Tahiti. Zijn ouderlijk huis in Rochefort is nu een historisch monument en open voor bezoek. Er zijn destijds door hem diverse zalen in uiteenlopende stijlen gecreëerd, zoals een Turkse salon, een bibliotheek en een kloostercel. Meer informatie over Pierre Loti zijn huis is hier te lezen. Tevens verscheen een blok met daarin de zegel.

Op 15 december verscheen een zegel met een kostuum van de begeleider van de rouwplechtigheid (‘Costume de deuilleur’). Ik vond hier een beschrijving ‘Het kostuum is versierd met meer dan 1500 stukjes paarlemoer, genaaide kokosnootschijven, geverfde tapa, geweven vezels en honderden zorgvuldig geknipte en in elkaar gezette veren. Het dateert uit de 18e eeuw, is een van de meest complete ter wereld en is extreem goed bewaard gebleven.’ Het wordt in het British Museum in Londen bewaard.