Lentekriebels bij nieuwe Franse uitgiften – Ran van den Boom
Op het moment van schrijven is het jaarlijkse filatelistische lente-evenement Le Salon Philatélique de Printemps 2025 in Parijs net afgelopen. Daarom deze keer aandacht voor de hausse aan uitgiften ter gelegenheid van dit lente-evenement. Tijdens de Salon verschenen gegomde souvenirvelletjes, een losse zegel en een postzegelboekje. Het betreft veelal postzegels die teruggrijpen op het verleden. Deze zijn hierna toegelicht. Er verschenen ook een Collector uitgave (Ontmoeting met de eekhoorn), automaatstroken en een bankbiljet met een afbeelding van de klassieker type Sage erop. Op de CFV website komen binnenkort alle Franse postzegeluitgiften van de eerste helft van 2025 te staan, bij Leden voor leden.
Het is dit jaar tachtig jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde. In de nadagen ervan wilde de voorlopige regering van de Franse Republiek de postzegels met de afbeelding van collaborateur Philippe Pétain zo snel mogelijk vervangen door nieuwe langlopende postzegels (série courante). Daarom liet men in rap tempo nieuwe ontwerpen maken waaruit er in de herfst van 1944 drie gekozen werden, waaronder de Marianne gegraveerd door Edmond Dulac en de Cérès van ontwerper Charles Mazelin.
In december 1944 werd eerst de roze 1F50 van de nieuwe Marianne geïntroduceerd in het bevrijde gedeelte van Frankrijk. In 1945 verscheen de rest van de serie van in totaal twintig frankeerwaarden, vandaar dat 1945 aangehouden wordt als startjaar in het souvenirvelletje Marianne de Dulac. Het bevat vier zegels, twee van twee euro en twee van vier euro, en is uitgebracht in een oplage van 110.000 exemplaren. Lees meer over de Marianne de Dulac in onder andere het MB213 (ook te vinden op de CFV website).


Charles Mazelin liet zich inspireren door de eerste Franse postzegels met de afbeelding van de god Cérès erop. Helaas viel de kwaliteit van de met boekdruk gedrukte zegels zwaar tegen, ondanks dat het ontwerp van grote finesse was. Er werden vanaf 1945 en 1947 in totaal acht verschillende frankeerwaarden van de Cérès serie uitgegeven, minder dan oorspronkelijk beoogd was. Afbeelding 2 toont het nieuwe postzegelboekje (oplage 70.000 exemplaren) met een waarde van 28,22 euro.
Het affiche “Vliegtuig boven Parijs” (Afb. 3) is gebaseerd op de Franse luchtpostzegel uit 1936, een ontwerp en gravure van Achille Ouvré (1872-1951). Het affiche is alleen buiten het postzegelabonnement verkrijgbaar, in een oplage van 12.000 genummerde exemplaren. Grappig weetje: het vliegtuig op de postzegel kreeg de bijnaam de “vliegende walvis” omdat de staart van het vliegtuig geen vin had en op de staart van een walvis leek.


De postzegel van afbeelding 4 en op de voorpagina toont het standbeeld Monument à la République, dat op de Place de la République staat, het grote monumentale plein in het centrum van Parijs. Oorspronkelijk heette het plein Place du Châteaud’Eau (Plein van het Waterkasteel) naar de fontein aldaar. In 1879, na vele aanpassingen in de omgeving en aan het plein, kreeg het plein haar huidige naam. Op 14 juli 1883 werd het standbeeld ingehuldigd, dat gemaakt was door de winnaars van de eerder uitgeschreven wedstrijd: de gebroeders Morice. Léopold voor het beeldhouwwerk van 9,5 meter hoog en Charles voor de sokkel, die 15,5 meter hoog is.
Het souvenirvelletje met vier zegels van zes euro type Sage (Afb. 5) herdenkt dat 100 jaar geleden het eerste Franse souvenirvelletje werd uitgegeven, vanwege de Internationale Filatelistische Tentoonstelling in 1925. Het is buiten het postzegelabonnement om te verkrijgen, en er werden 40.000 exemplaren van gedrukt.


De opera Carmen ging op 3 maart 1875 in Parijs in première. Carmen speelt in Sevilla in het begin van de 19e eeuw. Het vertelt het verhaal van zigeunerin Carmen die haar vrijheid verkiest, en zich niet wil laten voorschrijven hoe ze moet handelen en wat ze mag voelen. Daarnaast is het ook het verhaal van haar ex-minnaar Don José die haar doodt omdat hij jaloers op haar is vanwege haar nieuwe relatie. Merk op dat componist Georges Bizet gedwongen werd zijn opera aan te passen omdat het verhaal als te vooruitstrevend werd gezien. Er verscheen een blok (Afb. 6) en er werd ook een Souvenir Philatélique uitgegeven.
Oorspronkelijk werden er van de nieuwe Marianne, de Marianne de l’Avenir, slechts vijf frankeerwaarden uitgegeven: 0,05 euro, 1 euro, 1,39 euro, 2,10 euro en 3,15 euro. Later verscheen een zegel van 7 euro als onderdeel van een Affiche. Eerder dit jaar verscheen een zelfklevende zegel van 0,10 euro in een postzegelboekje van 1,20 euro. Speciaal voor de Salon is deze nu ook als gegomde postzegel verschenen. Alleen verkrijgbaar in een vel met 100 stuks (Afb. 7) bij La Poste.
