Bloemlezing Franse nieuwtjes, begin 2022 – Ran van den Boom

Er zijn veel Franse nieuwtjes uitgekomen de afgelopen tijd. Ik kan er vele Marianne Bulletins mee vullen. Gezien de beperkte ruimte hierbij een paar opvallende emissies, met elke keer een quizvraag. De antwoorden staan onderaan het artikel. De afbeeldingen zijn afkomstig van LaPoste.

Vraag a: Op 17 januari 2022 verscheen een zegel ter gelegenheid de 400ste geboortedag van Molière. Molière was echter niet zijn geboortenaam. Wat was zijn werkelijke geboortenaam?

  1. Jean-Baptiste Poquelin
  2. Cyrano de Bergerac
  3. Jean-Claude van Damme

Vraag b: Honderd jaar geleden werd Daniel Boulanger geboren. Op 24 januari 2022 bracht LaPoste een zegel om hem te eren. Voor ons Nederlanders is hij waarschijnlijk onbekend, ondanks zijn karakteristieke hoofd. Waar zou U hem het meeste van kunnen kennen?

  1. De door hem geschreven boeken waar hij veel prijzen mee won
  2. Hij speelde in films van Jean-Luc Godard en François Truffaut
  3. Als bakker; hij presenteerde Heel Frankrijk bakt

Vraag c. Op 7 februari 2022 verscheen een zegel ter gelegenheid van de 200ste geboortedag van Louis Pasteur. Wat staat er op zijn palmares?

  1. Hij ontwikkelde een vaccin tegen hondsdolheid
  2. Hij vond het pasteuriseren uit
  3. Hij introduceerde de sterilisatie van instrumenten

Vraag d. Op 14 februari 2022 verscheen het carnet “Dieren in de schemering”. Afbeelding 4 toont vier van de twaalf zegels. Wat is de naam van de dieren op de zegel rechtsboven?

De antwoorden staan hieronder.

Vraag a: De werkelijke naam van Molière was antwoord 1, Jean-Baptiste Poquelin. Molière werd geboren als Jean-Baptiste Poquelin. Hij leerde Cyrano de Bergerac kennen tijdens zijn opleiding aan het Parijse jezuïetencollege Collège de Clermont. Molière was een toneelschrijver en acteur, en werd bekend met zijn satirische komedies. In 1643 startte hij het toneelgezelschap l’Illustre Théâtre, en ging vanaf toen verder als Molière. Maar… het gezelschap had geen succes. Molière moest zelfs de gevangenis in vanwege schulden. Hij reisde daarna rond en begon met het schrijven van komedies. In 1658 trad hij op voor koning Lodewijk XIV en vanaf toen rees zijn bekendheid.

Vraag b: Waar is Daniel Boulanger (Bakker Daan vrij vertaald) het meest van bekend? Ondanks dat hij inderdaad veel geschreven heeft, waar hij veel prijzen mee won, is hij vooral bekend van de rollen die hij speelde in de films van Jean-Luc Godard en François Truffaut. Antwoord 2 was het juiste antwoord.

Vraag c: Wat heeft Louis Pasteur op zijn palmares staan? Dit was een strikvraag. Het antwoord is: erg veel. Niet alleen elk antwoord (1. Hij ontwikkelde een vaccin tegen hondsdolheid, 2. Hij vond het pasteuriseren uit, 3. Hij introduceerde de sterilisatie van instrumenten) was juist, hij ontdekte nog veel meer. Zoals dat moleculen in spiegelbeeld kunnen voorkomen en dat de varianten een heel verschillend effect kunnen hebben. Verschillende soorten gistcellen. Micro-organismen. Enzovoorts. Gek eigenlijk dat zijn naam vooral is blijven voortleven in verband met gepasteuriseerde melk. Althans, bij mij.

Vraag d: Welke dieren zijn rechtsboven afgebeeld? Dat zijn bavianen. Voor de volledigheid: linksboven staat een damhert, linksonder een luipaard en rechtsonder twee zilverreigers en een kokmeeuw.