In memoriam Leo Bakker

Op 18 september jl. is ons erelid Leo Bakker op 90-jarige leeftijd overleden. In 1972 werd hij lid van de Contactgroep. Leo was een bevlogen filatelist in hart en nieren.

Leo was leraar Frans en had grote belangstelling voor de Franse filatelie voornamelijk met het verzamelen van de ‘Emission de Bordeaux’ en de ‘Sabine’. Hij breidde zijn verzameling uit door aankopen op veilingen in Nederland en Parijs; ook kwam hij regelmatig als vaste klant bij Roumet.
Vanuit zijn vakantiehuis(je) in Luxemburg ging hij regelmatig naar het postkantoor in Longwy in Frankrijk dat een filatelistisch loket had. De postbeambte bewaarde voor hem bepaalde uitgaven (o.a. coins datés) die hij dan ging halen. Ook kende Leo overal in Frankrijk verzamelaars en wanneer de familie met vakantie ging, werd er altijd wel ergens gestopt voor een bezoek aan een medeverzamelaar.

Foto bij zijn overlijdensbericht als postzegel van 90 (jaar) en afstempeling (datum overlijden).

Met Leo gingen in 1989 een tiental leden met partners mee naar de door hem georganiseerde reis naar de internationale tentoonstelling Philexfrance in Parijs. In 1999 werd de reis door een ander lid van de contactgroep georganiseerd, maar Leo ging natuurlijk mee want filatelie was een groot deel van zijn leven, waar hij enorm van genoot.
In latere jaren gaan in november leden op eigen gelegenheid naar Parijs voor de beurs ‘Salon Philatéque d’Automne’. Leo sliep dan altijd in een hotel vlakbij Gare du Nord. In een jaar ontmoeten wij elkaar (met reisgenoten) bij toeval in een van de honderden restaurants in Parijs, te weten La Brasserie Julien met een prachtige Art Nouveau inrichting dat in honderd jaar niet gewijzigd is. Wij sloten ons bij elkaar aan en hebben met zijn 9-en een bijzonder gezellige avond gehad met goed eten, een prima glas wijn en vooral praten over Franse filatelie.

Leo is 47 jaar lid geweest van onze Contactgroep Frankrijk Verzamelaars, waarvan 27 jaar in het bestuur; eerst als secretaris later veilingmeester. Daarnaast schreef hij regelmatig artikelen voor het Marianne Bulletin. Leo is van grote betekenis geweest voor onze Contactgroep.

Arnold Hanou

Reageren is niet meer mogelijk.